Με την απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 6526/27.10.2026, τροποποιείται ο Κανονισμός λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των πειθαρχικών υποθέσεων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι πειθαρχικές υποθέσεις που παραπέμπονται αναρμοδίως επιστρέφονται στο όργανο που τις παρέπεμψε, ενώ οι ενστάσεις που υποβάλλονται αναρμοδίως διαβιβάζονται στο αρμόδιο όργανο εντός πέντε ημερών. Υποθέσεις που καθίστανται προδήλως άνευ αντικειμένου τίθενται στο αρχείο με συνοπτική απόφαση, χωρίς κλήτευση του υπαλλήλου.
Παράλληλα, καθιερώνεται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και στοιχείων μεταξύ των δημόσιων φορέων και του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με υποχρεωτική ταυτόχρονη αποστολή τους και σε έντυπη μορφή. Εξειδικεύονται επίσης οι αρμοδιότητες των γραμματέων και των εισηγητών, καθώς και η διαδικασία διενέργειας της πειθαρχικής ανάκρισης.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι νέες ρυθμίσεις για τα δικαιώματα του πειθαρχικά διωκόμενου, ο οποίος καλείται να παραστεί στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κλιμακίου τουλάχιστον έξι εργάσιμες ημέρες πριν από αυτήν και μπορεί να συμμετάσχει είτε με φυσική παρουσία είτε με ηλεκτρονικά μέσα, αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο δικηγόρο.
Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα ηχητικής καταγραφής της προφορικής διαδικασίας αποκλειστικά για την υποβοήθηση της σύνταξης των πρακτικών, με υποχρεωτική καταστροφή του ηχητικού αρχείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση και υπογραφή τους. Τέλος, ορίζεται ότι οι διατάξεις του Κανονισμού εφαρμόζονται, στον βαθμό που προσιδιάζουν, και στις λοιπές περιπτώσεις αρμοδιότητας του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ Β΄ 6526/27.10.2026 ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.58/1173/οικ. 18317 (1)
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.58/1123/οικ. 837/20-1-2026 απόφασης «Κανονισμός λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του άρθρου 119Α του ν. 3528/2007 (Α΄ 26)» (Β΄ 233).
Έχοντας υπόψη:
-
Τις διατάξεις: α) Της παρ. 7 του άρθρου 119Β του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), β) των άρθρων 20, 56, 62 και 65 του ν. 5225/2025 «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 152), γ) του π.δ. 133/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης» (Α΄ 161), δ) του άρθρου 3 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119), ε) του άρθρου 12 του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και Κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α΄ 123), στ) του άρθρου 11 του π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων – Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α΄ 130), ζ) των άρθρων 1 και 3 του π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου – Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού – Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α΄ 130) – Μεταβατικές διατάξεις» (Α΄ 139), η) του π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 91), θ) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (Α΄ 131), ι) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133).
-
Την υπ’ αρ. 923/26-9-2025 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη» (Β΄ 5254).
-
Την υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.58/1123/οικ. 837/20-1-2026 απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών «Κανονισμός λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του άρθρου 119Α του ν. 3528/2007 (Α΄ 26)» (Β΄ 233).
-
Την υπό στοιχεία ΔΙΔΚ/Φ.37/8788/8-6-2026 (ΑΔΑ: ΨΥΨΚ46ΜΤΛ6-ΖΕΣ) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία συγκροτήθηκε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του άρθρου 119Α του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και ορίστηκαν ο Συντονιστής και τα μέλη του.
-
Την υπό στοιχεία ΠΣΑΔΔΤ/ΕΜΠ.9033/20-10-2026 εισήγηση του Συντονιστή του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα.
-
Το γεγονός ότι η παρούσα δεν αφορά σε διοικητική διαδικασία, για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο «ΕΜΔΔ-ΜΙΤΟΣ».
-
Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΔΙΠΔΑ/ΦΑΠ/125/2026 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.
-
Την ανάγκη τροποποίησης της απόφασης για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.58/1123/οικ. 837/20-1-2026 απόφασης της Υφυπουργού Εσωτερικών «Κανονισμός λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του άρθρου 119Α του ν. 3528/2007 (Α΄ 26)» (Β΄ 233), ως εξής:
Άρθρο 1
-
Στην παρ. 1 του άρθρου 3 διαγράφονται οι λέξεις «ανάλογα με το αντικείμενό τους» και η παρ. 1 του άρθρου 3 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Η κατανομή των υποθέσεων στα αρμόδια Κλιμάκια του Πειθαρχικού Συμβουλίου ενεργείται από τον Συντονιστή, στον οποίο διαβιβάζεται αμελλητί από τη μονάδα γραμματειακής υποστήριξης του Πειθαρχικού Συμβουλίου το εισαγωγικό της υπόθεσης έγγραφο μαζί με τα λοιπά στοιχεία του φακέλου».
-
Στο άρθρο 3 προστίθεται παρ. 4 ως εξής: «4. Πειθαρχικές υποθέσεις που παραπέμπονται αναρμοδίως στο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιστρέφονται με πράξη του Συντονιστή στο όργανο που προέβη στην παραπομπή. Ενστάσεις που ασκούνται αναρμοδίως στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διαβιβάζονται με πράξη του Συντονιστή στο αρμόδιο για την εξέτασή τους όργανο, το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την περιέλευσή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υπόθεση, η οποία είναι ή καταστεί σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο έως τη συζήτησή της, προδήλως, άνευ αντικειμένου, τίθεται στο αρχείο με συνοπτική απόφαση του αρμόδιου Κλιμακίου, που λαμβάνεται με προφορική εισήγηση, χωρίς κλήτευση του υπαλλήλου».
Άρθρο 2
-
Στο άρθρο 4 προστίθεται παρ. 2Α ως εξής: «2.Α. Η διακίνηση των εγγράφων και στοιχείων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα γίνεται ηλεκτρονικά με τρόπο ασφαλή για τα διαβιβαζόμενα στοιχεία. Οι ανωτέρω φορείς υποχρεούνται να αποστέλλουν ταυτόχρονα το σύνολο των διαβιβαζομένων ηλεκτρονικά στοιχείων και σε έγχαρτη μορφή».
-
Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 4 προστίθεται η φράση «που συντάσσουν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Κλιμακίων» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής: «3. Υπάλληλοι της παραπάνω Γενικής Διεύθυνσης ορίζονται από τον Συντονιστή σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 119Δ του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ως Γραμματείς στα οικεία Κλιμάκια, οι οποίοι είναι αρμόδιοι, ιδίως, για την τήρηση των πειθαρχικών φακέλων και των πρακτικών των συνεδριάσεων και την επίδοση των κλήσεων ή άλλων πράξεων που συντάσσουν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Κλιμακίων. Οποιαδήποτε παράλειψη στον ορισμό Γραμματέα δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότηση του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου».
Άρθρο 3
-
Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 καταργείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Ο Πρόεδρος του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση, ορίζει με πράξη του ένα από τα μέλη του Κλιμακίου ως εισηγητή της πειθαρχικής υπόθεσης και του παραδίδεται ο φάκελος. Ως εισηγητής μπορεί να ορισθεί οποιοδήποτε μέλος του Κλιμακίου, τακτικό ή αναπληρωματικό, καθώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του».
-
Η παρ. 5 του άρθρου 6 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «5. Το Κλιμάκιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού ακούσει τον εισηγητή, εξετάζει το παραδεκτό της παραπομπής και αποφασίζει εάν η υπόθεση είναι ώριμη για συζήτηση και δεν συντρέχει λόγος πραγματοποίησης πειθαρχικής ανάκρισης, κατά την παρ. 1 του άρθρου 127 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ή εάν θα διεξαχθεί ανάκριση. Η απόφαση του Κλιμακίου ως προς το ώριμο της υπόθεσης και τη διενέργεια ή μη πειθαρχικής ανάκρισης καταχωρίζεται μόνο στα τηρούμενα πρακτικά κατά το στάδιο της προδικασίας και στη συνέχεια στην οριστική απόφαση που εκδίδεται επί της υπόθεσης. Εάν το Κλιμάκιο κρίνει ότι η παραπομπή έχει ασκηθεί απαραδέκτως ή είναι προδήλως αβάσιμη ή το πειθαρχικό παράπτωμα έχει παραγραφεί, εκδίδει οριστική απόφαση, χωρίς κλήση σε απολογία του διωκόμενου».
-
Η παρ. 8 του άρθρου 6 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «8. Το μέλος ή ο υπάλληλος, που ορίζεται με την απόφαση του Συντονιστή για να διενεργήσει την πειθαρχική ανάκριση, διενεργεί τις κατά περίπτωση αναγκαίες ανακριτικές πράξεις που απαριθμούνται στην παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26). Εξετάζει τους μάρτυρες, συλλέγει το αποδεικτικό υλικό και καλεί οπωσδήποτε τον πειθαρχικά διωκόμενο σε ανωμοτί εξέταση σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε (5) εργασίμων ημερών. Η κλήση των μαρτύρων γίνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή με συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής.»
-
Στην παρ. 9 του άρθρου 6: α) Το πρώτο εδάφιο καταργείται, β) στο δεύτερο εδάφιο καταργείται η λέξη «απολογητικό» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής: «9. Σε περίπτωση που ο πειθαρχικά διωκόμενος υποβάλλει γραπτό υπόμνημα, ο ενεργών την ανάκριση δύναται να διατυπώσει οποιανδήποτε κατά την κρίση του διευκρινιστική ή άλλη ερώτηση».
-
Η παρ. 12 του άρθρου 6 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «12. Μετά τη διενέργεια της πειθαρχικής ανάκρισης, το πόρισμα αυτής και ολόκληρος ο φάκελος διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο οποίος, με πράξη του, καλεί τον πειθαρχικά διωκόμενο σε απολογία».
Άρθρο 4
-
Στον τίτλο του άρθρου 7, μετά τις λέξεις «Πρόσκληση Μελών» προστίθενται παύλα «-» και η φράση «Κλήση διωκόμενου» και διαμορφώνεται ως εξής: «Διαδικασία ενώπιον του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου – Πρόσκληση Μελών – Κλήση διωκόμενου».
-
Στο άρθρο 7 προστίθεται παρ. 3, ως εξής: «3. Ο πειθαρχικά διωκόμενος καλείται να παραστεί κατά τη συζήτηση, με κλήση που του επιδίδεται έξι (6) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης του Κλιμακίου και μπορεί να παραστεί ενώπιον αυτού είτε με φυσική παρουσία είτε με ηλεκτρονικά μέσα, αυτοπροσώπως ή διά ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου, για να αναπτύξει τις απόψεις του».
Άρθρο 5
Η παρ. 4 του άρθρου 10 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου ελέγχει τη νομιμοποίηση του/των παρισταμένων δικηγόρων και του εκπροσώπου δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, εφόσον παρίστανται, και ανακοινώνει προφορικά σε αυτούς το αντικείμενο της διεξαγόμενης πειθαρχικής διαδικασίας».
Άρθρο 6
-
Η παρ. 2 του άρθρου 11 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «2. Τα μέλη του Κλιμακίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου λαμβάνουν γνώση των στοιχείων του φακέλου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας».
-
Η παρ. 5 του άρθρου 11 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «5. Στην πειθαρχική απόφαση μνημονεύονται, κατ’ ελάχιστο τα υπό α) έως η) στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 140 του ν. 3528/2007».
Άρθρο 7
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 13, διαγράφεται η φράση «και στην επικύρωσή τους από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κλιμακίου» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Προς υποβοήθηση αποκλειστικά του έργου των Γραμματέων των Κλιμακίων για την καταγραφή του συνόλου ή μέρους της προφορικής διαδικασίας και ειδικότερα των προφορικών καταθέσεων και τοποθετήσεων των πειθαρχικά διωκομένων, των πληρεξούσιων δικηγόρων τους και των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις του Προέδρου και των μελών του Κλιμακίου, εκτός από τη δυνατότητα ιδιόχειρης καταγραφής της, είναι δυνατή και η μηχανική εγγραφή (φωνοληψία) αυτής με κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η παραπάνω δυνατότητα (μηχανική εγγραφή – φωνοληψία) γίνεται αποκλειστικά για ενδοϋπηρεσιακή χρήση και συγκεκριμένα για τη διευκόλυνση του Γραμματέα στη σύνταξη των πρακτικών των συνεδριάσεων του Κλιμακίου. Το προϊόν της ανωτέρω μηχανικής εγγραφής (φωνοληψίας), εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί: α) Αναφέρεται ρητά στο οικείο πρακτικό της συνεδρίασης του Κλιμακίου, β) καταστρέφεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συντασσομένου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου καταστροφής, γ) δεν διατηρείται στο αρχείο του Πειθαρχικού Συμβουλίου και δεν χορηγείται αντίγραφό του».
Άρθρο 8
Μετά το άρθρο 14, προστίθεται άρθρο 14Α ως εξής: «Οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού εφαρμόζονται, στον βαθμό που προσιδιάζουν, και στις λοιπές περιπτώσεις που προβλέπεται αρμοδιοτητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα».
Άρθρο 9
Τελικές διατάξεις
Κατά τα λοιπά, ισχύει η ανωτέρω τροποποιούμενη απόφαση. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2026
Η Υφυπουργός ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΓΙΑΝΝΗ
