ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27-1-2025
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός Απόφασης: 137
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Α5 Επανεξέτασης
Ταχ. Δ/νση : Φιλαδελφείας 8 & Σάμου
Ταχ. Κώδικας : 104 40 – Αθήνα
Τηλέφωνο : 213 1312 347
2131312401
E-mail : ded.ath@aade.gr
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπ’ όψη:
- Τις διατάξεις :
α. Του άρθρου 72 του Ν. 5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α’ 58).
β. Του άρθρου 10 της Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/23-10-2020 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β΄ 4738/26-10-2020) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων
Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» όπως αναριθμήθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει,
γ. Της ΠΟΛ.1064/12-04-2017 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β΄ 1440/27-04-2017).
δ. Της με αριθμό Α.1165/22.11.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με θέμα «Υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4987/2022), αποκλειστικά ψηφιακά μέσω διαδικτύου από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.» (ΦΕΚ Β’ 6009).
- Την ΠΟΛ 1069/4-3-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
- Τη με αριθ. Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30.08.2016 (ΦΕΚ 2759/ τ. Β΄/01.09.2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής».
- Τη με ημερομηνία κατάθεσης ………………. και με αριθμό πρωτοκόλλου
………………..ενδικοφανή προσφυγή του …………………………, που εδρεύει ……………….. επί της οδού
………………………… κατά της από ……………………… αρνητικής απάντησης του ΚΕΦΟΚ Αττικής, επί
1
του με κωδικό …………………………, και με ημερομηνία υποβολής …………………………αιτήματος καθώς και τα προσκομιζόμενα με αυτή σχετικά έγγραφα.
- Την ως άνω προσβαλλόμενη πράξη, της οποίας ζητείται η ακύρωση.
- Τις αιτιολογημένες απόψεις του ΚΕΦΟΚ Αττικής.
- Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Α5 τμήματος επανεξέτασης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.
Επί της με ημερομηνία κατάθεσης …………………………και με αριθμό πρωτοκόλλου …………………………ενδικοφανούς προσφυγής του …………………………, η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, και μετά τη μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:
Με τη με αριθ. ειδοπ. …………………………πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ν.4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), έτους 2016, της ΑΑΔΕ, προσδιορίστηκε στον προσφεύγοντα …………………………, συνολικός ΕΝΦΙΑ ποσού 24.978,23 ευρώ.
Με τη με αριθ. ειδοπ. …………………………πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ν.4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), έτους 2017, της ΑΑΔΕ, προσδιορίστηκε στον προσφεύγοντα …………………………, συνολικός ΕΝΦΙΑ ποσού 1.619,73 ευρώ.
Ο προσφεύγων …………………………υπέβαλε το με κωδικό …………………………, και με ημερομηνία υποβολής …………………………αίτημα προς το ΚΕΦΟΚ Αττικής, με το οποίο ζητούσε να μην καταλογισθεί ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2016 και 2017 για τα κάτωθι ακίνητα:
α) το με ΑΤΑΚ: ………………………… οικόπεδο, με των κτισμάτων μέσα σε αυτό, εκτάσεως 8.554,00
τ.μ. που βρίσκεται στην ……………………….. και
β) το με ΑΤΑΚ: ……………….. εκτάσεως 868,88 τ.μ. που βρίσκεται στην ……………………………… διότι τα ως άνω ακίνητα ουδέποτε περιήλθαν νόμιμα στην κυριότητά του. Η ως άνω Υπηρεσία με την από …………………………απάντησή της, απέρριψε το ως άνω αίτημα του προσφεύγοντος …………………………, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2016 και 2017 λόγω παραγραφής.
Ο προσφεύγων …………………………, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά να γίνει δεκτό το εν λόγω αίτημά του και να ακυρωθούν οι ως άνω πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου ν.4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), ετών 2016 και 2016, ως προς τα υπό κρίση ακίνητα, προβάλλοντας τους κάτωθι λόγους:
- Σύμφωνα με τη με αριθ. …………………………απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί αμετάκλητη, έγινε δεκτή η οικεία αγωγή του προσφεύγοντος ………………………… και αναγνωρίστηκε η ακυρότητα του συμβολαίου δωρεάς με το οποίο δωρήθηκαν τα υπό κρίση ακίνητα προς τον …………………………. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω ακίνητα ουδέποτε περιήλθαν νομίμως στην κυριότητα του «δωρεοδόχου» …………………………, ούτε θεμελιώθηκε οποιοδήποτε δικαίωμα νομής ή κατοχής σε αυτά, με αποτέλεσμα ο καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ, για τα συγκεκριμένα ακίνητα, να είναι παράνομος.
- Μη νομίμως η Φορολογική Διοίκηση απέρριψε το με κωδικό …………………………, και με ημερομηνία υποβολής …………………………αίτημά του με την αιτιολογία της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να προβεί σε έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη πέραν της πενταετίας. Και αυτό γιατί η υπόθεση παραμένει ενεργή δεδομένου ότι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51 ν. 4174/2013, η παραγραφή διακόπηκε με την κοινοποίηση στον ………………………… ατομικής ειδοποίησης καταβολής — υπερημερίας και ανεστάλη με την άσκηση σχετικής ανακοπής από αυτόν. Επομένως, ενόψει της ως άνω ενεργούς απαίτησης του Δημοσίου, παραμένει ενεργή και η δυνατότητα — υποχρέωση ελέγχου της νομιμότητας του τίτλου, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η εις βάρος του …………………………ταμειακή βεβαίωση.
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 «Αντικείμενο του φόρου» του N. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ) ορίζεται ότι:
«1. Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα δικαιώματα της παραγράφου 2 του παρόντος, σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
- Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου….
- Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με το άθροισμα του κύριου φόρου επί του κάθε ακινήτου και του συμπληρωματικού φόρου επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων επί των ακινήτων του υποκειμένου στο φόρο.
- Τα δικαιώματα επί των οποίων επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετησίως είναι αυτά που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από μεταβολές που τυχόν επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του τίτλου κτήσης.
- Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου.».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 «Υποκείμενο του φόρου» του N.4223/2013 (ΕΝΦΙΑ) ορίζεται ότι :
«1. Υποκείμενο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι κάθε πρόσωπο ή οντότητα του άρθρου 1, ανάλογα με το δικαίωμα και το ποσοστό του, και ειδικότερα:
α) Αυτός που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης ή από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα ή καταδικάζεται ο δικαιοπάροχος σε δήλωση βουλήσεως….».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του Ν.4916/2022, ορίζεται ότι:
«1) Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσδιορίζεται με πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013, Α’ 170). [Ο αριθμός «31» της παρ.1 αντικαταστάθηκε με τον αριθμό «32» με το άρθρο τρίτο υποπαρ. Γ. περ.6 Ν.4254/2014, ΦΕΚ Α 85/7.4.2014] […]. 3) α) Για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε επόμενου του 2014 έτους, λαμβάνεται η δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τα στοιχεία των ακινήτων του προηγούμενου έτους με τις μεταβολές που επήλθαν. […] β) …. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η μηχανογραφική σύνθεση των δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α., η διαδικασία και ο τρόπος αποκατάστασης λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των σχετικών δηλώσεων και σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, τα έντυπα με τα οποία πραγματοποιούνται διορθώσεις, τα οποία επέχουν θέση τροποποιητικής δήλωσης, τα υποδείγματα χορήγησης απαλλαγών και ο τρόπος υποβολής τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση, και κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το οριζόμενο στο εδάφιο 2 της παρούσας περίπτωσης ποσό μείωσης φόρου, για το οποίο διενεργείται έλεγχος της Φορολογικής Διοίκησης. ….. 4) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 4 και 5 του παρόντος».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 «Υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης» ν.5104/2024, ορίζεται ότι:
«1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
- Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση μέσα στην προθεσμία υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.
- α) Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται έως και τη δέκατη (10η) ημέρα από την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για κοινοποίηση πράξης προσδιορισμού του φόρου…».
Επειδή, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1011/14.01.2015 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Καθορισμός οργάνου της Φορολογικής Διοίκησης και ορισμός διαδικασίας για την αποδοχή και εκκαθάριση εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)»:
«… Άρθρο 2 Διαδικασία αποδοχής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α.
- Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. υποβάλλονται μέχρι την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους.
- Για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται έλεγχος των δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τη μείωση του φόρου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου, από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. συντάσσεται έκθεση ελέγχου και εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στο φορολογούμενο.
- Προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων…»
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 «Παραγραφή» ν.5104/2024 ορίζεται ότι: «1. Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε κοινοποίηση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Αν για κάποια φορολογία προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων, η κοινοποίηση της πράξης του πρώτου εδαφίου μπορεί να γίνει εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης της τελευταίας φορολογικής περιόδου εκάστου έτους.
2. Η περίοδος που αναφέρεται στην παρ. 1 παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις:
α) εάν, εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός της Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν, για περίοδο ενός (1) έτους από τη λήξη της πενταετίας,
β) εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, μέχρι την παραλαβή τους και για ένα
(1) έτος από αυτήν και μόνο για το ζήτημα, στο οποίο αφορά το αίτημα παροχής πληροφοριών,
γ) εάν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός (1) έτους μετά την έκδοση απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή την κοινοποίηση στη Φορολογική
Διοίκηση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά,
δ) για όσο διάστημα διαρκεί η προθεσμία υποβολής αιτήματος Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού (Δ.Α.Δ.) του άρθρου 73, όπως αυτή ορίζεται στις ειδικότερες διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος Δ.Α.Δ., και μόνο για την υποβολή και αποδοχή του σχετικού αιτήματος, καθώς επίσης και εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα, για όσο χρόνο διαρκεί η Δ.Α.Δ. και μόνο για το ζήτημα το οποίο αφορά ή σχετίζεται με αυτή. Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού, παρατείνεται για ένα (1) έτος μετά την έκδοση της απόφασης η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να προβεί σε κοινοποίηση πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου με έρεισμα την απόφαση αυτή και αποκλειστικά με σκοπό τη συμμόρφωση με αυτήν,
ε) εάν υποβληθεί αίτηση για ακύρωση ή τροποποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 74 ή ακυρωθεί ή τροποποιηθεί άμεσος προσδιορισμός φόρου, πράξη προσδιορισμού φόρου ή πράξη επιβολής προστίμου χωρίς αίτηση του φορολογούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 74, για περίοδο ενός (1) έτους μετά την έκδοση της πράξης ακύρωσης ή τροποποίησης του άρθρου 74, και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά,
στ) για όσο διάστημα απαιτηθεί για την εξέταση καταγγελίας ή αναφοράς που αφορά σε φορολογική υπόθεση, προσαυξημένο κατά ένα (1) έτος από την περιέλευση στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία της σχετικής πορισματικής έκθεσης και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορά, εφόσον διαπιστωθεί ότι η μη ενάσκηση του δικαιώματος για διενέργεια ελέγχου ή για έκδοση καταλογιστικής πράξης, έστω και κατά ένα μέρος, οφείλεται σε σύμπραξη του φορολογουμένου με υπάλληλο της ελεγκτικής αρχής…».
Επειδή, εν προκειμένω, ο προσφεύγων …………………………στις …………………………υπέβαλε στο ΚΕΦΟΚ Αττικής αίτημα με κωδικό …………………………, με το οποίο ζητούσε να μην καταλογισθεί ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2016 και 2017 για τα υπό κρίση ακίνητα, διότι ουδέποτε περιήλθαν νόμιμα στην κυριότητά του.
Επειδή, με την από …………………………προσβαλλόμενη αρνητική απάντηση του ΚΕΦΟΚ Αττικής απορρίφθηκε το ως άνω αίτημα του προσφεύγοντος …………………………, διότι δεν μπορεί να εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2016 και 2017 λόγω παραγραφής.
Επειδή, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις η παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ ετών 2016 και 2017 συμπληρώθηκε την 31-12-2021 και 31-12-2022, αντίστοιχα.
Επειδή, στην υπό εξέταση περίπτωση, το με κωδικό …………………………, αίτημα για εκπρόθεσμη τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2016 και 2017 υποβλήθηκε στις 2-82024, ήτοι εκπρόθεσμα, μετά την 31-12-2021 και 31-12-2022, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, νομίμως δεν έγινε δεκτό από τη Φορολογική Αρχή, αφού οι εκπρόθεσμες τροποποιήσεις δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2016 και 2017 τελούν υπό το χρονικό περιορισμό της υποβολής τους μέχρι το χρόνο παραγραφής.
Επειδή, επικουρικώς, η με αριθ…………………………. απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία γινόταν δεκτή η οικεία αγωγή του προσφεύγοντος …………………………και αναγνωριζόταν η ακυρότητα του συμβολαίου δωρεάς με το οποίο δωρήθηκαν τα υπό κρίση ακίνητα προς τον προσφεύγοντα …………………………, εκδόθηκε το έτος 2019 και κατέστη αμετάκλητη το έτος 2022. Πλην όμως ο προσφεύγων …………………………υπέβαλε αίτηση περί τροποποίησης των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ αργότερα, ήτοι στο έτος 2024.
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ. 51 «Παραγραφή είσπραξης φόρων» ν.4174/2013 (ήδη αρθ.50 ν.5104/2024) ορίζεται ότι:
«1. Το δικαίωμα του Δημοσίου για την είσπραξη των φόρων και λοιπών εσόδων του που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα παραγράφεται μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου αποκτήθηκε νόμιμος τίτλος εκτέλεσης. Η κοινοποίηση στον φορολογούμενο ατομικής ειδοποίησης και οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης διακόπτει την παραγραφή…».
Επειδή, ο προσφεύγων …………………………ισχυρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή του προαναφερόμενου άρθρου 51 ν. 4174/2013, η παραγραφή διακόπηκε με την κοινοποίηση στον ………………………… ατομικής ειδοποίησης καταβολής — υπερημερίας και ανεστάλη με την άσκηση σχετικής ανακοπής από αυτόν, επί της οποίας δεν έχει μέχρι σήμερα επιδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Επειδή, το άρθρο 51 ν.4174/2013 αναφέρεται στην παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την είσπραξη φόρων και όχι για τον καταλογισμό αυτών. Ως εκ τούτου ο ως άνω ισχυρισμός του προσφεύγοντος …………………………απορρίπτεται ως αλυσιτελώς προβαλλόμενος.
Επειδή, ο προσφεύγων …………………………δεν προβάλλει κανένα άλλο λόγο περί παράτασης της παραγραφής σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθ. 37 του ν.5104/2024.
Επειδή, η Δημόσια Διοίκηση δεσμεύεται από την αρχή της νομιμότητας, όπως αυτή καθιερώνεται με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 2, 43, 50, 82, 83 και 95 παρ.1 του Συντάγματος (ΣτΕ 8721/1992, 2987/1994), και η οποία συνεπάγεται ότι η Διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο σε ενέργειες που προβλέπονται και επιβάλλονται ή επιτρέπονται από τους κανόνες που θεσπίζουν το Σύνταγμα, οι νομοθετικές πράξεις, οι διοικητικές κανονιστικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης, καθώς και από κάθε κανόνα ανώτερης ή ισοδύναμης προς αυτούς τυπικής ισχύος.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την απόριψη της με ημερομηνία κατάθεσης …………………………και με αριθμό πρωτοκόλλου
…………………………ενδικοφανούς προσφυγής του ………………………….
Οριστική φορολογική υποχρέωση – καταλογιζόμενο ποσό με βάση την παρούσα απόφαση:
Έτος 2016
Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ποσού: 24.978,23 €.
Το παραπάνω ποσό βεβαιώθηκε με την αριθμ. ειδοπ. …………….. και ημερομηνία έκδοσης ……………… Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ν.4223/2013 της ΑΑΔΕ.
Έτος 2017
Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ποσού: 1.619,73 €
Το παραπάνω ποσό βεβαιώθηκε με την αριθμ. ειδοπ. ……………. και ημερομηνία έκδοσης ……………….. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ν.4223/2013 της ΑΑΔΕ.
Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.
Ακριβές αντίγραφο Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
O/Η Υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α5
Διοικητικής Υποστήριξης
Σ η μ ε ί ω σ η: Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.