Οι δικηγόροι υπέβαλαν σειρά αιτημάτων, μεταξύ αυτών και τη δυνατότητα αναβολής για «σπουδαίο λόγο» στο Εφετείο, κάτι που αποκλειόταν από το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.
Ορθάνοιχτο παράθυρο για αναβολή (μία) και στο Εφετείο για τις πολιτικές δίκες ανοίγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις αντιδράσεις και τα επιχειρήματα των δικηγόρων που τέθηκαν στη συζήτηση με τον Γ. Φλωρίδη και σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκαν εύλογα. Η αλλαγή αυτή (όπως και άλλες που κατέγραψε το dikastiko.gr) θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο μετά τη συζήτηση στις Επιτροπές (15/7) στην τελική του μορφή.
Μία αναβολή στο Εφετείο: Η αλλαγή
Ουσιαστικά επανέρχεται το δικαίωμα αναβολής για σπουδαίο λόγο στο Εφετείο και δεν θα συμπεριληφθεί η αναφορά πως «χωρεί αναβολή μόνο για λόγους ανωτέρας βίας» (δηλαδή φυσικές καταστροφές κ.λπ). Κρίθηκε πως υπάρχουν περιπτώσεις π.χ. εφέσεις και των δύο διαδίκων που πρέπει να συνεκδικαστούν και εφόσον έχουν προσδιοριστεί σε άλλες δικασίμους θα δημιουργούνταν πρόβλημα.
Οι διατυπώσεις
Αρχικά στο νομοσχέδιο, στο αρχικό σχέδιο, αναφερόταν ρητά, σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 241 ΚΠολΔ, πως δεν επιτρέπεται αναβολή στον δεύτερο βαθμό. Όμως στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση η διατύπωση μιλάει μόνο για μία αναβολή για λόγους ανωτέρας βίας (εξωγενείς δηλαδή παράγοντες). Ουσιαστικά η διάταξη, που ήταν ελαφρώς πιο επιεικής από την απολύτως ρητή αρχική διατύπωση που ανέφερε πως «στο δεύτερο βαθμό δεν επιτρέπεται αναβολή», επιβάλλει εμμέσως πλην σαφώς απαγόρευση αναβολών στο Εφετείο, αφού μιλάει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας , οι οποίοι προφανώς συνίστανται σε εντελώς εξωγενείς παράγοντες από μια δίκη.
Έτσι (όπως ίσχυε και μέχρι τώρα) η δυνατότητα αναβολής και στον πρώτο βαθμό είναι μόνο μία “εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος”.
Στον δεύτερο βαθμό όμως είχε προστεθεί έμμεση απαγόρευση αναβολής αφού αναφέρεται πως «επιτρέπεται αναβολή μόνο μία φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας».
Οι δικηγόροι
Η αντίδραση των δικηγόρων, που στηρίχθηκε σε στέρεη επιχειρηματολογία για λόγους που καθιστούν την -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- ανάγκη έστω μίας αναβολής, φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα και πλέον η αναφορά της διάταξης μιλάει για δυνατότητα αναβολής στο Εφετείο «για σπουδαίο λόγο».
Διπλασιασμός παραβόλων
Σύμφωνα με την παλιά διάταξη, σε περίπτωση αναβολής στον πρώτο βαθμό μπορεί να επιβληθεί δικαστική δαπάνη από 70 έως 400 ευρώ, ενώ με την υποβολή του αιτήματος καταβάλλεται παράβολο από 20 έως 30 ευρώ. Στη νέα διάταξη όμως, ενώ το πρώτο σκέλος παραμένει ίδιο, στο δεύτερο που αφορά το αίτημα αναβολής τα παράβολα διπλασιάζονται σε:
α) σαράντα (40) ευρώ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου
β) εξήντα (60) ευρώ, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Δεν προβλέπεται παράβολο για το Εφετείο γιατί ουσιαστικά η αναβολή αφορά μόνο λόγους ανωτέρας βίας.
Έτσι το άρθρο 241 όπως τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (αλλά θα αλλάξει όσον αφορά τη διατύπωση της αναβολής στο Εφετείο) διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 241 Αναβολή συζήτησης
- Ύστερα από αίτηση του διαδίκου και αν ακόμη δεν κατατέθηκαν προτάσεις ή αυτές κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, μπορεί να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης μόνο μία φορά στον πρώτο βαθμό σε μεταγενέστερη δικάσιμο, εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος, με απλή σημείωση στο πινάκιο. Στον δεύτερο βαθμό επιτρέπεται αναβολή μόνο μια φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.
- Το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει, με απόφαση που καταχωρίζεται στα πρακτικά, δικαστική δαπάνη σε βάρος εκείνου που ζήτησε την αναβολή, με αίτηση του αντιδίκου του, εβδομήντα (70) έως τετρακόσια (400) ευρώ.
- Για την υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής:
α) σαράντα(40) ευρώ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου,
β) εξήντα (60) ευρώ, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου,
Σε κοινό αίτημα αναβολής περισσότερων διαδίκων, καταβάλλεται ένα παράβολο το οποίο επιμερίζεται ισομερώς. Δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής παραβόλου το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Δεν καταβάλλεται παράβολο, σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων. Το παράβολο επιστρέφεται, αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο».