Κατηγορούνται για “θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ενσυνείδητη αμέλεια για το επελθόν βαρύτερο αποτέλεσμα του θανάτου”- Η ποινή που επιβλήθηκε
Ομόφωνα ένοχη για το αδίκημα της “θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και της ενσυνείδητης αμέλειας για το επελθόν βαρύτερο αποτέλεσμα του θανάτου” έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας την 80χρονη ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ, στον Αλμυρό, στο οποίο έχασε την ζωή της, η 14χρονη Σεράινα, τον Αύγουστο του 2019, όταν εκτινάχτηκε από το μηχάνημα “Χαλί”.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ποινή που της επιβλήθηκε είναι κάθειρξη 8 ετών με κατ’ οίκον έκτιση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη (παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα ως προς το θέμα της αναστολής)
Για το ίδιο αδίκημα ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο 36χρονος χειριστής του μηχανήματος, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 4 ετών με την έφεση να έχει, επίσης, ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Θάνατος 14χρονης σε λούνα παρκ: Τι ισχυρίστηκε στην απολογία της η ιδιοκτήτρια
Στην απολογία της η 80χρονη σήμερα ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ αναφέρθηκε εκτενώς στους ελέγχους συνολικά των μηχανημάτων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος «Χαλί» από το οποίο εκτινάχθηκε η 14χρονη Σεραΐνα , καθώς και στα μέτρα ασφαλείας του συγκεκριμένου παιχνιδιού όπως αυτά υπήρχαν από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και από την εταιρεία πιστοποίησης.
Απαντώντας στην έδρα του δικαστηρίου σχετικά με τις ζώνες ασφαλείας που ακούστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι θα έπρεπε να υπάρχουν, και ερωτηθείσα σχετικά και με το ατύχημα που συνέβη το 2009 στη Χαλκίδα, στο ίδιο παιχνίδι, όπου τραυματίστηκε ένα 9χρονο κορίτσι, είπε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν της είπε ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές, ότι της δόθηκε πίσω το μηχάνημα και ότι κατηγορηματικά τόσο η κατασκευαστική εταιρεία όσο και η εταιρεία πιστοποίησης ανέφεραν ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν μετατροπές στο παιχνίδι.
Επεσήμανε δε ότι η ταχύτητα του παιχνιδιού δεν αυξομειώνεται, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε αλλαγή στο σύστημα ελέγχου ταχύτητας του παιχνιδιού.
Όταν της ζητήθηκε να πει την άποψή της για το πως έγινε το δυστύχημα, η 80χρονη είπε ότι το κορίτσι ανέβαινε συχνά στο παιχνίδι, είχε πάρει «τον αέρα» του παιχνιδιού, πιθανότατα ήθελε να δείξει ότι δε φοβάται και ότι σηκώθηκε όρθια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γλίστρησε από το κάθισμα και να έπεσε από την κάτω πλευρά. Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει την απολογία της συλλυπήθηκε την οικογένειας της 14χρονης για την απώλειά τους.
Ο 36χρονος χειριστής του παιχνιδιού εκείνη την ημέρα υπήκοος Μπαγκλαντές είπε ότι δούλευε από το 2004 στο συγκεκριμένο λούνα παρκ, ότι είχε εκπαιδευτεί από την υπεύθυνη και από τους άλλους χειριστές για τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ περιγράφοντας τη λειτουργία του παιχνιδιού «Χαλί» ανέφερε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα.
Η εισαγγελική πρόταση
Ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή και των δυο κατηγορουμένων, αναφέρθηκε στις μαρτυρίες των τότε ανήλικων παιδιών που καταθέσαν ότι το παιχνίδι λειτουργούσε πιο γρήγορα από τις άλλες φορές και πως, αν και κάποια τα βοήθησε η σωματική τους διάπλαση – σε αντίθεση με την 14χρονη Σεραϊνα που ήταν πενήντα κιλά – αναγκάστηκαν να κρατηθούν γερά από τις μπάρες φοβούμενα ότι θα πέσουν από το μηχάνημα.
Παράλληλα ο εισαγγελέας είπε ότι αποδείχθηκε ότι είχε γίνει επέμβαση στον πίνακα ελέγχου ταχύτητας, και αναφερόμενος στις περιστροφές περιέγραψε την άτυχη 14χρονη σαν μια κούκλα που χτυπιόταν πάνω κάτω, δεξιά αριστερά ώσπου η δύναμη που ασκήθηκε στο σώμα της την εκτόξευσε.
Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Άρειος Πάγος στην υπόθεση της Χαλκίδας είχε αναφέρει ότι θα έπρεπε να μετασκευαστεί η μπάρα και να υπάρχουν ζώνες ασφαλείας.