Στο «σκοτάδι» οι περισσότεροι επενδυτές
Εάν είμαστε για κάτι σίγουροι σχετικά με την Τουρκία, αυτό είναι το στοιχείο της έκπληξης. Συνήθως, αρνητικής έκπληξης, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα, με την «καρατόμηση» του πρώην -πλέον- διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ.
Οι περισσότεροι επενδυτές, επομένως, βρίσκονται στο «σκοτάδι» ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν έναντι του τουρκικού νομίσματος. Κι αυτό, διότι αδυνατούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχουν κάποια σταθερά.
Από την πλευρά του, ο νέος διοικητής, Σαχάπ Καβτσιόγλου, δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την σταθεροποίηση των τιμών. Όμως, όλοι εκτιμούν ότι θα κάνει το χατήρι του «Σουλτάνου» και θα ξεκινήσει κάποια στιγμή την πρόωρη μείωση των επιτοκίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η λίρα κατέγραψε την Παρασκευή τις υψηλότερες απώλειες ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.
Αυτή την στιγμή, το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο 19%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό της τάξης σχεδόν του 16%. Για τον Ερντογάν, ωστόσο, η πηγή του «κακού» εδράζεται στα υψηλά επιτόκια, τα οποία -κατά τον ίδιο- εκτροχιάζουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, βέβαια, θεωρεί ότι η μόνη «λύση» στο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων, παρότι αυτό πράγματι έχει αρνητική επίπτωση στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Ο μέχρι πρότινος διοικητής της κεντρικής τράπεζας προσπάθησε να ακολουθήσει την ορθόδοξη -και ευρέως αποδεκτή- πολιτική των υψηλών επιτοκίων. Όμως, αυτή η προσπάθεια κράτησε μόλις τέσσερις μήνες, καθώς ο Ερντογάν αποφάσισε να αλλάξει εκ νέου ρότα. Για ακόμη μία φορά.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, θα οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε απώλειες της τάξης του 20%, ασκώντας νέες πιέσεις στον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό (σχεδόν 16% τον Φεβρουάριο).
Η Societe Generale, για παράδειγμα, θεωρεί πιθανή μια «βουτιά» της τάξης του 20% έως 40% τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ η Wells Fargo προβλέπει περαιτέρω μείωση του τουρκικού νομίσματος κατά 9% έως τα τέλη του 2021.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι πιο καθησυχαστικοί, όπως η Coex Partners του Λονδίνου, η οποία εκτιμά ότι οι απώλειες της λίρας θα «συμμορφώσουν» την Άγκυρα και θα την «αναγκάσουν» να προβεί σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Την Παρασκευή, σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό νόμισμα έκλεισε στις 8,10 λίρες/δολάριο και στις 9,58 λίρες/ευρώ, υποχωρώντας περίπου κατά 2% έναντι των δύο βασικών νομισμάτων.
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/24611/giati-oi-xenoi-den-empisteyontai-tin-toyrkia/