Ελευθερία Πελλού
Στα «μαλακά» έπεσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, 32χρονος αλλοδαπός από την Αλβανία που δικάστηκε κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας το οποίο παρήχθη με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.
Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σταύρου Παναγιωτακόπουλου, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για τον 32χρονο Αλβανό και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση εξιχνιάστηκε το 2019 από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Ίντερπολ, και σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν όταν τέλη Ιανουαρίου 2019 κοινοποιήθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας από το αρμόδιο τμήμα της Ίντερπολ έγγραφο – αναφορά ενός οργανισμού που εδρεύει στις Η.Π.Α.
Σύμφωνα με αυτό, στις αρχές Οκτωβρίου 2018 είχε εντοπιστεί άγνωστος χρήστης μέσου κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος διαμοίρασε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, συγκεκριμένα 22 αρχεία, και είχε συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο με το οποίο «φαίνονταν» στη σελίδα του. Επίσης, ως παραλήπτης μέρους των αρχείων αυτών (14 φωτογραφιών) φέρονταν να είναι άτομο που διαμένει στην ελληνική Επικράτεια.
Οι διωκτικές αρχές της χώρας μας κίνησαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διαπίστωσαν πως το ηλεκτρονικό ίχνος του ατόμου που έλαβε τις 14 φωτογραφίες ήταν στη Ρόδο σε χωριό της ανατολικής πλευράς. Σε έλεγχο που έγινε στις αρχές Απριλίου 2019 στο σπίτι όπου οδηγούσαν τα στοιχεία, δεν προέκυψε κάτι, ωστόσο από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε πως στο συγκεκριμένο σπίτι φιλοξενούνταν ο 32χρονος αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ήταν και ο κάτοχος αριθμού κινητής τηλεφωνίας που επίσης είχε εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές ως ο αριθμός τηλεφώνου που «πήγαν» οι φωτογραφίες.
Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τον 32χρονο αλλοδαπό και κατάσχεσαν δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του, όπου και βρήκαν εκεί τις απεσταλμένες φωτογραφίες.
Με τη δικογραφία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 32χρονου Αλβανού, ο οποίος στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Σταύρο Παναγιωτακόπουλο, προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου για να απολογηθεί, όπου και αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός είχε ισχυριστεί ότι παλαιότερα είχε ένα ψεύτικο προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τα στοιχεία ίδια με αυτά που είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για την υπόθεση.
Μέσω αυτού του προφίλ, ο αλλοδαπός είχε πει ότι άρχισε να συνομιλεί με μία κοπέλα, με όνομα χρήστη ίδιο με αυτό του ατόμου που έστειλε τα αρχεία. Ο 32χρονος είχε προσθέσει πως εκείνο το διάστημα συνομιλούσε με πολλές κοπέλες και με τη συγκεκριμένη ήταν καθαρά ερωτική η συνομιλία τους για περίπου έξι μήνες.
Η κοπέλα του είχε πει πως είναι από το Κόσσοβο, ηλικίας άνω των 20 ετών και κάποια στιγμή – είπε στην απολογία του ο αλλοδαπός – δεν θυμάται πώς άρχισαν να στέλνουν ο ένας στον άλλο γυμνές φωτογραφίες κατεβασμένες από το διαδίκτυο. Η κοπέλα αυτή του έστειλε τις 14 φωτογραφίες που ήξερε ότι ήταν «ψεύτικες», αφού αυτό είχαν συμφωνήσει και οι οποίες δεν έδειχναν πρόσωπα.
Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι μόνο μία φορά ζήτησε να του στείλει μία φωτογραφία της αδελφής της και μετάνιωσε για αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά σταμάτησε η συνομιλία τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και του ανακριτή, ο 32χρονος Αλβανός είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 1000 ευρώ.