To «φαινόμενο», πολίτες να λαμβάνουν κλήσεις «ξεχασμένες»… από παράνομη στάθμευση που καταγράφηκαν πολλά χρόνια πριν, είναι γνωστό και έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες.
Τόσο γιατί αυτές οι κλήσεις ξεχάστηκαν σε συρτάρια, ή γιατί οι υπηρεσίες δεν ενημέρωσαν στην ώρα τους, ή γιατί οι ίδιοι οι παραβάτες δεν έλαβαν ποτέ καμία ενημέρωση να τακτοποιήσουν την οφειλή του. Κάπως έτσι, «φούσκωσαν» με πρόστιμα και προσαυξήσεις και ξαφτηκά … ο μποναμάς τους ήρθε «γεμάτος!».
Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Μετά από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και παρεμβάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα πρόστιμα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να εισπραχθούν και πρέπει να διαγραφούν!
Αυτό οφείλουν να κάνουν Δήμοι που καθυστέρησαν τις διαδικασίες και δεν τις βεβαίωσαν ταμειακά εντός 3 ετών μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο αντίγραφο της κλήσης.
Διαδικαστικά, όπως ορίζει ο νόμος, ο Δήμος πρέπει άμεσα να προχωρά στην ταμειακή βεβαίωση της κλήσης, δηλαδή το πρόστιμο να καταχωρίζεται ως οφειλή στα λογιστικά βιβλία του Δήμου, και να δημιουργείται εισπρακτικός φάκελος του οφειλέτη.
Μετά την ταμειακή βεβαίωση το πρόστιμο θεωρείται οφειλή προς το Δημόσιο και βεβαιώνεται από τη ΔΟΥ.
Κάπως έτσι, είτε αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους πολίτες, είτε οι Δήμοι χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ για να μπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ή προχωρούν και σε κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών που μαθαίνουν ξαφνικά ότι χρωστάνε ενώ μπορεί να μην είχαν δει ποτέ το χαρτί του προστίμου στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους!
Για το ζήτημα αυτό παρεμβαίνει -για πολλοστή φορά- το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και τα δικαστήρια της χώρας, επαναλαμβάνοντας προς τους ΟΤΑ ότι αν πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε η κλήση και δεν βεβαιώθηκε ταμειακά από τον δήμο, τότε αυτή θα πρέπει να διαγραφεί.