Οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 6 έως 40 μήνες φυλάκισης, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστούν άμεσα.
Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα.
Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των 13 κατηγορουμένων, ενώ σε τέσσερις από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 6 έως 40 μήνες φυλάκισης, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστούν άμεσα.
Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Έτσι, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να εξεταστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων ή μαρτύρων για αδικήματα όπως ψευδής κατάθεση, ψευδής βεβαίωση και ηθική αυτουργία στην πρώτη.
Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ για παράνομες επιδοτήσεις: Η εισαγγελική πρόταση
Νωρίτερα, η εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου είχε εισηγηθεί την ενοχή 13 κατηγορουμένων, καταγγέλλοντας παράλληλα ολιγωρία και πλημμελείς ελέγχους εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο, η εισαγγελέας άσκησε αυστηρή κριτική όχι μόνο στους φερόμενους ως δράστες της απάτης αλλά και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική επιτόπια αυτοψία. Όπως ανέφερε, οι δηλωθείσες εκτάσεις «ουδέποτε μισθώθηκαν ή καλλιεργήθηκαν», ενώ οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλώνοντας ανύπαρκτη αγροτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα κοινοτικά κονδύλια κατέληξαν σε χέρια επιτήδειων, στερώντας σημαντικά ποσά από πραγματικούς αγρότες που παλεύουν καθημερινά για την καλλιέργεια των χωραφιών τους.
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία «αγρότες» υπέβαλαν πλαστά μισθωτήρια μέσω του ίδιου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων), εμφανίζοντας ως βοσκοτόπια χιλιάδες στρέμματα συνιδιόκτητων εκτάσεων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.
Η κ. Θάνου είχε προτείνει επιπλέον τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για τη διερεύνηση νέων ποινικών ευθυνών: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν και ένα για ψευδή βεβαίωση.