Στη φυλακή οδηγούνται δύο κατηγορούμενοι μηχανικοί αναφορικά με τις υπερτιμολογήσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευή των πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τους επέβαλε κάθειρξη 13 ετών και αποφασίστηκε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι, οδηγούνται στη φυλακή.
Το δικαστήριο καταδίκασε ακόμα πέντε άτομα, τρεις μηχανικούς της Εγνατίας Οδού, τον νόμιμο εκπρόσωπο και την επιβλέπουσα μηχανικό της αναδόχου εταιρείας, στους οποίους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 μέχρι και 13 έτη.
Για τρεις από αυτούς διατάχθηκε η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, λόγω της συμπλήρωσης του 70ου έτους της ηλικίας τους, ωστόσο αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας από 5.000 μέχρι και 25.000 ευρώ.
Ύστερα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, με περισσότερες από 20 δικασίμους, το δικαστήριο (συμφωνώντας με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας) έκρινε ενόχους τους επτά κατηγορούμενους για, κατά περίπτωση, απάτη σε βάρος ΝΠΙΔ (και όχι σε βάρος του δημοσίου, όπως περιγράφεται στο βούλευμα) απιστία, νόθευση εγγράφων, ψευδής βεβαίωση καθώς και ηθική αυτουργία και συνέργια στις παραπάνω πράξεις, ενώ δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Αντίθετα, αθωώθηκαν οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι που κάθισαν στο εδώλιο και αποτελούν στελέχη και μέλη παλιότερων διοικήσεων της Εγνατίας Οδού. Για την συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 18 άτομα, τα τρία εξ αυτών, όμως, έχουν αποβιώσει και έτσι, παύθηκε οριστικά η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος τους.
Εγνατία Οδός: Τι αφορούν οι κακουργηματικές πράξεις
Οι κακουργηματικές πράξεις, τελέστηκαν το διάστημα 2008-2009 και αφορούν υπερκοστολογήσεις σε εργασίες και υλικά για το έργο με τις πέντε δίδυμες σήραγγες στον νομό Γρεβενών.
Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, οι σήραγγες πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας υψηλότερου κόστους σε σχέση με την κατηγορία που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί και κατασκευαστεί, με τη ζημιά να υπολογίζεται στα 32 εκατ. ευρώ. Η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει με μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στον τότε εισαγγελέα Διαφθοράς η διάδοχη διοίκηση της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμεί και δεύτερη δικογραφία, που αφορά υπερκοστολογήσεις εργασιών σε άλλο τμήμα του ίδιου αυτοκινητόδρομου. Πολλά από τα κατηγορούμενα πρόσωπα είναι κοινά, ενώ το ύψος των υπερκοστολογήσεων στην περίπτωση αυτή ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.