Στη διαδικασία σύνταξης το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσα θα περιλαμβάνει.
Ενιαίες παροχές σε χρήμα των ταμείων, επέκταση της αναγνώρισης πλασματικών ετών και στις επικουρικές συντάξεις, νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και κίνητρα για επαγγελματικά ταμεία περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σκούπα που έρχεται εντός των επομένων μηνών.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται, σε αυτή τη χρονική στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, στη διαδικασία σύνταξης. Αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει:
Εξαγορά προϋπηρεσίας
Η εξαγορά προϋπηρεσίας και για την επικουρική σύνταξη είναι μια από τις διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών που απαιτείται – σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 5078/2023 – για την απονομή επικουρικής σύνταξης.
Εκτιμάται ότι αφορά έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.
Εργόσημο
Αλλαγές στο εργόσημο με την θέσπιση ανώτερου πλαφόν και πληρωμές on line μέσω πλατφόρμας και τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλήματος μαύρου χρήματος.
Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων
Θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης να παύουν να αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό και να ακολουθούν το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να δώσει μικρότερες αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς θα ακολουθεί την αύξηση στους μισθούς. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών κατέγραψε αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα προκύψει η ανταποδοτική σύνταξη.
Νέος κανονισμός παροχών
Με το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του.
Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού, οι γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να καταβάλλονται παρά την ενοποίηση των ταμείων, θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν.
Ο νέος κανονισμός θα αλλάξει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων, με έμφαση στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας.
Έρχονται αλλαγές στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Τρόπους για να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ψάχνει το υπουργείο Εργασίας. Η χώρα μας παρά το γεγονός ότι προχωράει συνέχεια σε τροποποιήσεις στα επαγγελματικά ταμεία παραμένει ουραγός στην ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με το συνολικό ενεργητικό των 29 υπαρχόντων ταμείων αυτού του πυλώνα ασφάλισης να αντιπροσωπεύει μόλις 1% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες φτάνει στο 233% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 105,1%.
Πάνω από ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (ν. 5078/2023), προστέθηκε μόλις ένα ταμείο – συνολικά 29 – που είχε υποβάλει αίτηση πριν από δύο χρόνια. Αντίθετα, ένα Ταμείο που επρόκειτο να ιδρυθεί από εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, άλλαξε γνώμη και πήρε πίσω την αρχική επιθυμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πεδίο των παρεμβάσεων, επικεντρώνεται τόσο στο ύψος των εισφορών που μπορούν να κατατίθενται σε κάποιο ΤΕΑ, υπό μορφή συνταξιοδοτικού κεφαλαίου για επένδυση και αποταμίευση, όσο και στο φορολογικό σκέλος. Το τελευταίο μάλιστα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στον κλάδο, που θεωρεί ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση, ανάμεσα στα προϊόντα που προσφέρουν τα ΤΕΑ και στα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια (ΟΑΣ).
Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο είχαν ψηφιστεί στη Βουλή μικρές βελτιωτικές αλλαγές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το πλαφόν των εισφορών που μπορούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση εργαζόμενοι και εργοδότες στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ενώ εφεξής, συνυπολογίζονται στις απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι εισφορές που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης. Ανάλογη απαλλαγή θα ισχύει και για την αντίστοιχη κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου, εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.