Από την Πένη Χαλάτση
Το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης με στόχο να φθάσει στο 100% της λειτουργίας του έως το τέλος του 2025 με παράλληλη ψηφιοποίηση των αρχείων και το μηδενισμό των 300.000 εκκρεμοτήτων από τα υποθηκοφυλακεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μιλώντας πρόσφατα στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, είχε ολοκληρωθεί μόλις στο 36% της επικράτειας ενώ σήμερα, το ποσοστό φτάνει το 60% σε περαιωμένες μελέτες και το 90% σε αναρτήσεις, με την πλήρη ολοκλήρωση να έχει δρομολογηθεί για το τέλος του 2025.
Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αναμένεται να ανανεώσει την αγορά ακινήτων καθώς οι πράξεις και οι έλεγχοι θα εκτελούνται πιο άμεσα και με λιγότερη γραφειοκρατία. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών έσπευσε να ανταποκριθεί στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις 30 Νοεμβρίου του 2024, τα προβλήματα παραμένουν. Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τις περιουσίες τους ενώ και από εκείνους που δήλωσαν, ένα ποσοστό βρίσκεται αντιμέτωπο με λάθη ή αβάσιμες διεκδικητικές αγωγές. Τέτοιες αγωγές μπορεί να αφορούν για παράδειγμα σε δύο γειτονικά οικόπεδα τα οποία έχουν διαφορετικούς ιδιοκτήτες αλλά ο ένας εκ των δύο μπορεί να διεκδικεί (και το έχει δηλώσει ως δικό του χωρίς αυτό να αληθεύει) το οικόπεδο με το οποίο γειτνιάζει το δικό του.
Ως προς τις κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης όταν διαπιστώνει ότι στο ακίνητό του υπάρχει μια αβάσιμη διεκδικητική αγωγή η οποία φαίνεται στο κτηματολογικό φύλλο και πρακτικά λειτουργεί ως βάρος της ιδιοκτησίας δηλαδή προσβάλει την κυριότητα του ακινήτου και θέτει εμπόδια στην αξιοποίησή του, το νομικό πλαίσιο είναι σαφές: όταν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας (σαν πρόδηλα) και φαίνεται στο φύλλο η διεκδίκηση, γίνεται συζήτηση στο Δικαστήριο όπου βγαίνει απόφαση και κατόπιν διαγράφεται. Η γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες είναι πως ό,τι έχει να κάνει με ακίνητο πρέπει να καταχωρείται στο Κτηματολόγιο (είτε κάποιος εμφανίζεται ως κύριος είτε το διεκδικεί εντός συγκριμένης προθεσμίας).
Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν πολίτες και επαγγελματίες
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου όλες οι συναλλαγές με το Κτηματολόγιο πραγματοποιούνται αποκλειστικά ψηφιακά.
Πλέον οι πολίτες, επαγγελματίες, οι συμβολαιογράφοι και δικηγόροι μπορούν να επιτελέσουν συγκεκριμένες πράξεις όπως είναι:
- Η υποβολή συμβολαιογραφικών πράξεων (πλην ειδικών περιπτώσεων) μόνο ψηφιακά.
- Η ψηφιακή διαχείριση νομικών πράξεων από δικηγόρους (εγγραφή προσημείωσης, εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών).
- Η ηλεκτρονική υποβολή δικαστικών πράξεων μέσω δικαστικών επιμελητών.
- Οι αιτήσεις για διορθώσεις και πρόδηλα σφάλματα μόνο ψηφιακά.
- Η έρευνα στην κτηματολογική βάση αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
- Η έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων 24/7 ψηφιακά.
- Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο (καμία φυσική κατάθεση εγγράφων).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι έχουν καταργηθεί τα μεγαρόσημα στις αιτήσεις και τα πιστοποιητικά ενώ οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω e-banking και POS.