Τη δυνατότητα συνυπηρέτησης τρίτεκνων και πολύτεκνων δημοσίων υπαλλήλων με συζύγους στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει τροπολογία βουλευτών της ΝΔ. Την τροπολογία που διακινούν οι βουλευτές Σερρών Θ. Λεονταρίδης, Πέλλας Γ. Καρασμάνης και Λέσβου Χ. Αθανασίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, οι δύο τελευταίοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την αρμόδια υφυπουργό Εσωτερικών Β. Χαραλαμπογιάννη, η οποία χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία τους, τούς παρέπεμψε ωστόσο στον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, που έχει αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, την ίδια ώρα που οι βουλευτές θεωρούν ότι η τροπολογία θα γίνει δεκτή, η κυβέρνηση την εξετάζει, χωρίς όμως, να έχει ακόμη καταλήξει. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, θα συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα, καθώς η υπόθεση αφορά ένα ευαίσθητο θέμα: Τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα (άρθρο 11 του Νόμου 4440/2016)* δυνατότητα συνυπηρέτησης έχουν τρίτεκνοι – πολύτεκνοι, που εργάζονται στο Δημόσιο.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Τροπολογία στο Άρθρο 11 του Νόμου 4440/2016
Τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 4440/2016
Στο άρθρο 11 του Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ Α’ 224), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:
1α: Ειδικά για τους τρίτεκνους ή πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους, επιτρέπεται η απόσπαση στην περιοχή που εργάζεται ο/η σύζυγος είτε αυτός/αυτή απασχολείται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί της τροπολογίας στο άρθρο 11 του Ν. 4440/2016
Με την παρούσα τροπολογία εισάγεται ειδική ρύθμιση που διευρύνει το δικαίωμα απόσπασης των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους συνυπηρέτησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Η ισχύουσα διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 4440/2016 προβλέπει τη δυνατότητα απόσπασης για συνυπηρέτηση μόνο στην περίπτωση που ο/η σύζυγος ή ο/η συμβιών είναι δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει τις οικογένειες όπου ένας εκ των δύο εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ανισότητες και πρακτικές δυσκολίες στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής.
Για τον λόγο αυτό, η προτεινόμενη τροπολογία εισάγει ξεχωριστή πρόβλεψη για τις οικογένειες με τρία (3) ή περισσότερα τέκνα, δίνοντάς τους το δικαίωμα απόσπασης για συνυπηρέτηση ανεξάρτητα από το εάν ο/η σύζυγος ή ο/η συμβιών εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Η απόσπαση αυτή κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ανατροφή πολλών παιδιών.
Η ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς οι συχνές μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων λόγω υπηρεσιακών αναγκών δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στην οικογενειακή ζωή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα. Παράλληλα, ενισχύει τη δημογραφική πολιτική της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή των τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν προκαλεί καμία δημοσιονομική δαπάνη ούτε επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς δεν συνεπάγεται πρόσθετες προσλήψεις ή μισθολογικές επιβαρύνσεις. Για τους λόγους αυτούς, η προτεινόμενη τροπολογία κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση των τρίτεκνων και πολύτεκνων δημοσίων υπαλλήλων και η στήριξη της οικογενειακής συνοχής, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Τι προβλέπει ο Ν. 4440/2016
Άρθρο 11.
Συνυπηρέτηση
- Επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση, η απόσπαση για συνυπηρέτηση στην περιοχή που υπηρετεί σύζυγος ή συμβιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του N. 4356/2015 (Α΄ 181) δημόσιος υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. ή λειτουργός, κατά προτεραιότητα εκτός νομού Αττικής. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία γνωμοδοτεί για την κατανομή των αιτούμενων υπαλλήλων σε θέσεις αντίστοιχες των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες των φορέων ανά περιοχή. Οι εν λόγω υπηρεσιακές ανάγκες προκύπτουν από τα αιτήματα που αποστέλλουν οι φορείς στο πλαίσιο του ΕΣΚ. Η απόσπαση ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης των οικείων Υπουργών ή, προκειμένου για απόσπαση μεταξύ ΟΤΑ, με την έκδοση απόφασης από τα αρμόδια για το διορισμό όργανα.
- Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέταση από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για εκ νέου απόσπαση έως δύο (2) έτη, στην ίδια ή σε άλλη υπηρεσία της ίδιας περιοχής, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.
ΔΙΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ