“Η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, στην οποία δεν αναφέρονται ρητά οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, πάσχει αοριστίας και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα” αποφάνθηκε το Δικαστήριο.
Στην ακύρωση διαταγής πληρωμής για οφειλές πολίτη σε τράπεζα προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας, κρίνοντας πως ο τρόπος υπολογισμού των τόκων για την εξόφλησή τους ήταν αόριστος.
Όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση «εφ’ όσον ο οφειλέτης υποχρεώνεται με τη διαταγή πληρωμής να καταβάλει το κεφάλαιο νομιμοτόκως, τότε είναι επαρκώς ορισμένο το ποσό των καταβλητέων τόκων υπερημερίας, η δε εξεύρεση του ακριβούς επιτασσόμενου για την αιτία αυτή ποσού είναι ζήτημα απλών μαθηματικών υπολογισμών με βάση το κεφάλαιο, το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας, το ύψος του οποίου προκύπτει ευθέως εκ του νόμου, και την περίοδο εκτοκισμού, της οποίας αναφέρεται το εναρκτήριο χρονικό σημείο, χωρίς να προκύπτει αοριστία από τη μη αναφορά του καταληκτικού χρονικού σημείου, ήτοι του χρόνου εξόφλησης, αφού αυτό είναι μελλοντικό και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τον οφειλέτη».
Προστίθεται δε ότι «η αναγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων, κατατείνει στο να υποδειχθεί α) πόσες εξαμηνιαίες υπερημερίες δημιουργήθηκαν από την έναρξη τη επίδικης σύμβασης μέχρι της καταγγελίας της, β) ποιο ήταν το ανεξόφλητο χρηματικό ποσό που υπολογίστηκε με τόκο υπερημερίας, γ) ποιο το εξάμηνο κάθε μίας υπερημερίας και τελικά δ) το κεφάλαιο που προέκυψε κατά την ημερομηνία λήξης εκάστης υπερημερίας, καταλήγοντας να κεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο, κατά την εκπνοή του εκάστου εξαμήνου».
Οι τόκοι “έκαψαν” τη διαταγή πληρωμής: “Πάσχει αοριστίας και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα”
Όπως αναφέρει το Πρωτοδικείο «πρέπει δε με το ποσό να προστίθενται, αν υπάρχει αίτημα, και οι τόκοι, αλλά όχι με συνυπολογισμό του ορισμένου ποσού αυτών, αλλά με την προσθήκη της λέξεως νομιμότοκα και του προσδιορισμού του χρόνου έναρξης αυτών. Η αναφορά ειδικότερα στη διαταγή πληρωμής του καταβλητέου ποσού χρημάτων απαιτείται να γίνεται με τρόπο που να μπορεί να καθοριστεί κατά ποσό με απλό αριθμητικό υπολογισμό ή σύμφωνα με τα περιλαμβανόμενα στον τίτλο στοιχεία, όπως όταν υπάρχει καταδίκη σε τόκους ορισμένου κεφαλαίου, των οποίων η έναρξη και το ποσοστό ορίζεται από τον τίτλο ή από το νόμο (ΑΠ 1349/2013, ΑΠ 1094/2006 ΤΝΠ ΔΣΑ). Οι τόκοι των τόκων, όμως, που προκύπτουν από ανατοκισμό, πρέπει να επιδικάζονται ρητώς».
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση «από το ως άνω περιεχόμενο της ανακοπτόμενης διαταγής πληρωμής, αλλά κατ’ ακολουθίαν και της επιταγής προς πληρωμή, σαφώς συνάγεται ότι ζητείται από τους ανακόπτοντες – οφειλέτες να καταβάλουν πέραν από τους τόκους υπερημερίας, ο υπολογισμός των οποίων γίνεται σχετικά ευχερώς δοθέντος του κεφαλαίου (45.407,33 ευρώ), του χρονικού σημείου έναρξης υπολογισμού τους και του συμβατικού επιτοκίου υπερημερίας, το ποσοστό του οποίου πρέπει να αναζητηθεί στα άρθρα της ένδικης σύμβασης, και τόκους τόκων οι οποίοι υπολογίζονται με εξαμηνιαίο ανατοκισμό. Ο υπολογισμός των τόκων αυτών (κεφαλαιοποιημένων) είναι ιδιαίτερα σύνθετος, και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μνημονεύονται ρητά στο διατακτικό της διαταγής πληρωμής διαφορετικά αυτή είναι αόριστη, καθώς αν παραλειφθεί η αναγραφή τους δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της απαίτησης. Ωστόσο, σε κανένα σημείο της προσβαλλόμενης πράξης δεν προσδιορίζεται το ποσό των κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς δε γίνεται μνεία του εφαρμοζόμενου επιτοκίου, ενώ γίνεται και μνεία ότι του προβλεπόμενου εκ της σύμβασης και του νόμου επιτοκίου, πάντα τούτα κεφαλαιοποιούνται και ανατοκίζονται ανά εξάμηνο (βάσει άρθρου σύμβασης και αρθ. 12 Ν.2601/98). Επομένως, η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, στην οποία δεν αναφέρονται ρητά οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, πάσχει αοριστίας και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα, όπως είναι ακυρωτέα και η βάσει αυτής συνταχθείσα επιταγή προς πληρωμή».