Στις 24 Φεβρουαρίου «κληρώνει» για την υπόθεση της Siemens, καθώς έχει προσδιοριστεί να αρχίσει –εκ νέου– η δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων», όσον αφορά το σκέλος της σύμβασης για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ μετά την επ’ αόριστον αναβολή της το καλοκαίρι του 2016 λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων.
Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου
Πρόκειται για σύμβαση, η οποία υπεγράφη το 1997 από τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη. Στο εδώλιο κάθονται 64 κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες. Αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μεγάλος απών, πάντως, από τη δίκη αναμένεται να είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο και θα εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο υπεράσπισής του, ενώ σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Το «παρών», επίσης, δεν θα δώσει ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, ο οποίος παραμένει άφαντος από το 2009 και καταζητείται από τις δικαστικές αρχές.
Η περίπτωση Τσουκάτου
Άγνωστο παραμένει εάν ο άλλοτε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος επίσης βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην υπόθεση, θα δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα ή θα εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του. Ο Θόδωρος Τσουκάτος στάλθηκε στο εδώλιο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Τσουκάτος, από τις 4/2/1999 έως τις 25/5/1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 1.000.000 μάρκων λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ.
Ο κ. Τσουκάτος στο παρελθόν, δημόσια και ενώπιον των δικαστικών αρχών, έχει υποστηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ισχυρισμός του αυτός δεν έγινε δεκτός από το δικαστικό συμβούλιο, καθώς, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, «σύμφωνα με έγγραφο του κόμματος από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία δεν προκύπτει κατάθεση του επίμαχου ποσού». Αντίθετα, σύμφωνα με το βούλευμα: «Το ανωτέρω ποσό κατεβλήθηκε εκ μέρους της εταιρίας Siemens AG, στα πλαίσια των απορρεουσών από την Προγραμματική Συμφωνία 8002/97 υποχρεώσεων της Siemens ΑΕ (μέσω μάλιστα, πιστωτικού ιδρύματος –τράπεζας Raiffeisenverband Salzburg– που κατά τα προεκτεθέντα «χρησιμοποιήθηκε» για το σκοπό αυτό) και δεν πρόκειται για χορηγία της Siemens προς το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της κατά το χρόνο εκείνο οικονομικής εξόρμησής του εν λόγω πολιτικού κόμματος».
«Βαριά» ονόματα στον κατάλογο των κατηγορούμενων
Αναλυτικά, στον κατάλογο των 64 κατηγορούμενων στην υπόθεση περιλαμβάνονται βαριά ονόματα μεταξύ των οποίων και του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας στη Γερμανία, ο οποίος αυτοκτόνησε πέρσι και αναμένεται να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του στις ελληνικές αρχές, όπως και δύο ακόμα πρώην στελεχών της μητρικής εταιρείας οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή.
Αναλυτικά για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος παραπέμπονται οι εξής κατηγορούμενοι: 1) Πρόδρομος Μαυρίδης, 2) Χρήστος Καραβέλας, 3) Ηλίας Γεωργίου, 4) Μιχάλης Χριστοφοράκος, 5) Εμμανουήλ Σταυριανού, 6) Αλέξανδρος Αθανασιάδης, 7) Φόλκερ Γιουνγκ, 8) Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ, 9) Χάιντ Γιοχίμ Νοιμπίρκερ, 10) Ρόλαντ Κοχ, 11) Τόμας Γκάνσβιντ, 12) Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου, 13) Μάικλ Κουτσενρόιτερ, 14) Ράινερ Νίντλε, 15) Ράινχαρτ Σίκατσεκ, 16) Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, 17) Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν, 18) Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ, και 19) Λούντβιχ Άντον Χάινεριχ Γιάσπερ.
Για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος παραπέμπονται οι: 20) Γιώργος Σκαρπέλης,21) Αθανάσιος Γρεβενίτης, 22) Παναγιώτης Βεργής, 23) Δημήτρης Κόκκινος, 24) Σωτήρης Τζούμας, 25) Κωνσταντίνος Γκόγκας, 26) Νικόλαος Νίντος, 27) Γιώργος Καραπλής, 28) Νικόλας Μανασής, 29) Γεώργιος Αργυρόπουλος, 30) Δημήτρης Γυφτόπουλος, 31) Δημήτρης Κουβάτσος, 32) Γεώργιος Αυλωνίτης, και 33) Παναγιώτης Νικάκης.
Για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία παραπέμπονται οι: 34) Μάνφρεντ Μπρίντε, 35) Γεώργιος Γεργιαννάκης, 36) Γεώργιος Ναούμ, 37) Ευάγγελος Μαρκόπουλος, 38) Σπυρίδων Ταράζης, 39) Αλέξανδρος Καλουτάς, 40) Πολυξένη Παλαιογιώργου, και 41) Παντελεήμων Καράκωστας.
Για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία παραπέμπονται οι: 42) Παναγιώτα Κοκκίνου, 43) Θεόδωρος Τσουκάτος, 44) Ηλίας Πιταούλης, 45) Γεώργιος Γενναίος, 46) Φώτης Γενναίος, 47) Κωνσταντίνος Βόσσος, 48) Θεόδωρος Βόσσος, 49) Στυλιανός Βίος, 50) Σοφία Αραβοσίτα, 51) Ευδοκία Μίχα, 52) Παναγιώτης Παπούλιας, 53) Βενετία Τερζάκη, 54) Παναγιώτης Χαραμής και 55) Γεώργιος Χρυστογιάννης.
Για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπονται οι: 56) Γεώργιος Καλδής, 57) Αλέξανδρος Λέτσας, 58) Σταύρος Γιαννακάκης, 59) Αθανάσιος Ράμμος, 60) Βαςίλειος Τυρογαλάς, 61) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, 62) Φάνης Λυγινός, και 63) Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπεται η Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα, σύζυγος του Χρήστου Καραβέλλα.
Η Άποψη