Στόχος της κυβέρνησης να «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών – Η δημοπρασία θα καταστεί δυνατή εφόσον τα ελληνικά χρεόγραφα γίνουν δεκτά στο QE της ΕΚΤ – Εν αναμονή ΔΝΤ και ESM, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται η Αθήνα
της Σοφίας Ζαφείρη
Στη δημοπρασία ενός ή δύο «πακέτων» ομολόγων μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα, από τη στιγμή που τα κρατικά χρεόγραφα ενταχθούν στο QΕ της ΕΚΤ, προκειμένου να τεστάρει τις διαθέσεις των αγορών αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η οικονομία της κατορθώνει να «σταθεί εκ νέου στα πόδια της».
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας μικρός «διχασμός» στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε μπορεί να λάβει χώρα μία τέτοια κίνηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη ουσιαστική έξοδο της Αθήνας στις αγορές από το 2014 έως.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2010, με την ένταξη στο Μνημόνιο, έως και το 2014 η χώρα ήταν πλήρως αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
«Θα είναι μία ή δύο δημοπρασίες, μικρού ύψους, προκειμένου να τεστάρουμε τα νερά και να δούμε την κατάσταση», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, φυσικά ανώνυμα, χωρίς, να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο ωρίμανσης ή το ακριβές ύψος των εσόδων στα οποία στοχεύει η Αθήνα από αυτήν την κίνηση. Προσθέτει ακόμη ότι «θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξη (σ.σ.: όταν αυτή γίνει) των ελληνικών ομολόγων στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται ότι θα ακολουθήσει».
Η τελευταία έκδοση ομολόγων, τριετούς και πενταετούς διάρκειας, πραγματοποιήθηκε το 2014, όμως οι τιμές τους υποχώρησαν κατακόρυφα, ενώ διαπραγματεύονται, αυτή τη στιγμή, πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει άνω του 8%, σαφώς βέβαια πολύ πιο χαμηλή από το 19% που είχε αγγίξει στα μέσα του 2015, αλλά υψηλότερα από το 6% που ήταν το επιτόκιο που προσέφερε η Αθήνα στην πώληση των ομολόγων το 2014.
Φυσικά για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ, η Αθήνα οφείλει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και να «κλείσει» τη δεύτερη αξιολόγηση, οι διαδικασίες για την οποία υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και περιλαμβάνουν την ούτως ή άλλως σκληρή διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Κλειδί ο ESM
Ένα ακόμη σημείο-κλειδί για το όλο ζήτημα είναι η ουσιαστική έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον Έλληνα αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι «η συζήτηση με τον ESM βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό που εξετάζεται είναι η μετατροπή του τρέχοντος κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό».
Ο ESM, όπως εκτιμούν ορισμένοι Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα καταθέσει τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους, ενώ και το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
newmoney.