Από την Ελευθερία Κούρταλη
Το risk aversion των επενδυτών λόγω των όλο και περισσότερων κινδύνων που περιβάλλουν τις ελληνικές αγορές –το Brexit, η τραπεζική κρίση, η τρομοκρατία,
οι εξελίξεις στην Τουρκία, το δημοψήφισμα στην Ιταλία το φθινόπωρο αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο– μειώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον στις ελληνικές μετοχές και αυτό ήδη αποτυπώνεται στις εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις του τζίρου στο Χ.Α.
Συνεπώς, δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο πανευρωπαϊκό τραπεζικό κραχ της περασμένης εβδομάδας οι ελληνικές τράπεζες μαζί με την ιταλική Monte dei Paschi σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, θυμίζοντας στους επενδυτές ότι μπορεί οι τραπεζικοί γίγαντες να βάλλονται από σημαντικά προβλήματα, ωστόσο ο ευρωπαϊκός Νότος, και ειδικά οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες, αποτελούν τους χρόνιους ασθενείς του Ευρωσυστήματος.
“Μεγάλο φάουλ”
Μάλιστα, πολλοί αναλυτές τόνισαν πως το ότι δεν συμπεριλήφθηκαν και οι μικρότερες και πιο αδύναμες τράπεζες, όπως οι ελληνικές, στα stress tests της ΕΒΑ αποτελεί μεγάλο “φάουλ” της ΕΚΤ, καθώς δεν αποτυπώθηκε η πραγματική εικόνα του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε.
Είναι ενδεικτικό ότι από το υψηλό έτους, που για τις περισσότερες (πλην της Εθνικής) σημειώθηκε τον Μάιο, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup για έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και εν αναμονή της επαναφοράς του waiver, οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν απώλειες μεταξύ 36% και 61%, ενώ απέχουν ακόμη πολύ από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου (από 12% για την Alpha έως 56% για την Πειραιώς).
Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο που κινούνται οι ελληνικές τράπεζες ήρθαν να προστεθούν και οι προειδοποιήσεις της S&P και της Citigroup την περασμένη εβδομάδα.
Πού εστιάζει η S&P
Αν και η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο οίκος υπογράμμισε το αδύναμο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και τη χαμηλή κερδοφορία.
H S&P τόνισε πως η χρηματοδοτική θέση των τεσσάρων τραπεζών θα παραμείνει εξαιρετικά ασταθής, κάτι που σημαίνει πως θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τους μηχανισμούς ρευστότητας των ευρωπαϊκών Αρχών για την κάλυψη των αναγκών τους.
Όπως επεσήμανε, η στήριξη των ευρωπαϊκών Αρχών θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους κατά το επόμενο 12μηνο. Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι τα capital controls είναι πιθανό να παραμείνουν στη θέση τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Η εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) έχει υποχωρήσει σταδιακά το τελευταίο έτος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο παραμένει μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Τι λέει η Citigroup
Η Citigroup, στη συνέχεια, σχολιάζοντας την αναβάθμιση της S&P, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η κατάστασή τους παραμένει επισφαλής.
Όπως τόνισε, με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμένουν πολύ υψηλά (37,9% στο δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ), η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει επισφαλής, παρά τους αρκετούς γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν περάσει, υπονοώντας ότι η κεφαλαιακή τους θέση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι επαρκής, ανοίγοντας πιθανώς έτσι τον δρόμο σε σενάρια περί ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης.
capitalgr