Εδώ και χρόνια, οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου προσπαθούν να υπερνικήσουν των φοροφυγάδων και να συγκεντρώσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν
“κρυφτεί” σε offshore λογαριασμούς. Πολλές από τις χώρες έχουν βαρεθεί να περιμένουν και έχουν αρχίσει να δέχονται πως τα χρήματα αυτά δεν θα τα δουν ποτέ. Προσπαθούν, λοιπόν, να τα επιστρέψουν στις χώρες τους με… ειρηνικές διαδικασίες.
Από την Ινδονησία, μέχρι την Ινδία, την Τουρκία και την Αργεντινή, αρκετές από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσφέρουν αμνηστία ή απαλλαγές σε πολίτες και εταιρείες που θέλουν να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους, είτε πρόκειται για νόμιμα είτε όχι.
Πολλοί πολιτικοί οδηγούνται από τη δημόσια αντίδραση για την εκτιμώμενη αδικία στη φορολογία η οποία υπογραμμίστηκε και με τη δημοσίευση των Panama Papers. Aυτό που έχουν όλοι κοινό, πάντως είναι πως χρειάζεται να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία τους. Παρόλα αυτά, τα πλάνα αυτά έχουν αρχίσει να πετυχαίνουν σε χώρες όπως η Αργεντινή, αλλά όχι και τόσο σε χώρες όπως η Βραζιλία.
Στατιστικά μιλώντας, τα πιθανά κέρδη για τα δημόσια ταμεία είναι τεράστια. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν χάσει 638 δισ. δολάρια κερδών τα οποία μεταφέρθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους μόνο το 2014.
Οι G-20, πάντως, αλλά και ο ΟΟΣΑ έχουν έρθει σε αρκετές συμφωνίες για την πάταξη της διεθνούς φοροδιαφυγής, αφού θα μοιράζονται οικονομικά στοιχεία πολιτών για να γίνεται αυτόματα η ανακάλυψη τυχών παραβάσεων. Γι αυτό το λόγο και αρκετές απαλλαγές γίνονται πριν ισχύσουν οι κανόνες αυτοί που θα διώξουν νομικά και διεθνώς τους παραβάτες.
newmoney