Ο Τσαβούσογλου, μετά την Κρήτη, πάει στα κατεχόμενα
Προετοιμάζονται για σενάριο πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό οι Τούρκοι, ακόμη κι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα κεφάλαια. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» θα συνιστά πορεία σε επικίνδυνο μονοπάτι, τόσο σε σχέση με τη σύνθεση της διάσκεψης όσο και αναφορικά με το γεγονός ότι θα παραμένουν ανοικτά τα υπόλοιπα κεφάλαια (εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση, ΕΕ, οικονομία).
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Άγκυρα και ψευδοκράτος θα εγκαινιάσουν νέα συνεργασία σε θέματα πληροφόρησης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.
Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον λεγόμενο«πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου, η οποία θα πραγματοποιείτο νωρίτερα αλλά αναβλήθηκε, αποτελεί συνέχεια των χωριστών επισκέψεων Ακιντζί και Οζγκιουργκιούν στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.
Στις συναντήσεις αυτές, αν και η προσοχή ήταν στραμμένη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και την αντιμετώπιση του Κινήματος Γκιουλέν, ωστόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Κυπριακό τέθηκαν εκ νέου οι κόκκινες γραμμές και υποδείχθηκαν τα επόμενα βήματα.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία κινείται στη βάση ενός «πραγματικού σεναρίου», όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στη βάση του οποίου μετά την τριμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη ( Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδης και Ακιντζί) το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, θα δρομολογηθεί πενταμερής διάσκεψη.
Πώς θα μεθοδευθεί μια τέτοια κίνηση, η οποία σήμερα φαντάζει απομακρυσμένο σενάριο και ότι θα βρεθεί φόρμουλα για τη σύνθεση της διάσκεψης, είναι ένα ζήτημα που δεν είναι ξεκάθαρο. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι για τη Λευκωσία είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι νωρίς να γίνεται λόγος για διεθνή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας, ενώ είναι πρόδηλο πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή φόρμουλα, η οποία να μην προβλέπει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα δεν κινείται από μόνη της και ότι έχει δημιουργήσει και κανάλια επικοινωνίας με τρίτες χώρες, που διαχρονικά διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό. Δεν αποκλείεται, πάντως, η προώθηση της πενταμερούς και η αναμενόμενη απόρριψή της από τα Λευκωσία, να είναι μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας από απόδοση ευθυνών.
ΒΗΜΑ