«Όχι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, «όχι» στην επαναφορά του lock out , αλλά «ναι» στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό και στον εργασιακό νόμο, λέει ο ΣΕΒ, στον απόηχο των πρώτων κανονιοβολισμών με το Κουαρτέτο για το «πακέτο» του Εργασιακού, που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.
«Ξεκάθαρα, δεν είμαστε υπέρ των ομαδικών απολύσεων. Είναι επαρκές το πλαίσιο όπως ισχύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται η επαναφορά του lock out, που είχε βάλει στο τραπέζι η Τρόικα το Σεπτέμβριο του 2014. Αντιθέτως, ο Θ. Φέσσας, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό», κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το πώς και ποιοι θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργία. Σύμφωνα με προτάσεις των δανειστών, τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, κάτι που σύμφωνα με τα συνδικάτα οδηγεί στην πραγματικότητα στην κατάργηση των απεργιών δια της πλαγίας οδού.
Μισθοί- επιδόματα
«Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις, 13ος μισθός, ωράρια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι ζητούμενο πρέπει να είναι το πώς μπορεί να αυξάνεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και να έχουν μέρισμα οι εργαζόμενοι τους. Επί της ουσίας ο Θ. Φέσσας άνοιξε τη συζήτηση για νέου τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις- «με ανοικτούς ορίζοντες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- από τη στιγμή που η κρίση έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα.
13ος-14ος μισθός
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα του 13ου- 14ου μισθού, που ως γνωστόν έχουν καταργηθεί στο Δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι δεν βάζει θέμα κατάργησης τους, αλλά παρατήρησε ότι θα μπορούσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συζητούν και να
αποφασίζουν για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή αν θα είναι σε 12, 13, 14 ή 15 «κομμάτια», χωρίς αυτό να μειώνεται. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν εξαιρέσει κανείς κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις, με εταιρική υπευθυνότητα έναντι των εργαζομένων τους, μια τέτοια «ευελιξία» θα έδινε το «πάτημα» σε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις να καταστρατηγήσουν το πλαίσιο και στην πραγματικότητα όχι να κατανείμουν καλύτερα το μισθολογικό κόστος σε ετήσια βάση, αλλά απλώς να καταργήσουν το 13ο ή το 14ο μισθό ή και τους δύο.
Ωράρια εργασίας
Μεγαλύτερη ευελιξία συζητά ο ΣΕΒ και όσον αφορά στα ωράρια εργασίας ήτοι τη δυνατότητα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συμφωνούν στην παροχή εργασίας π.χ. 60 ωρών τη μια εβδομάδα και το συμψηφισμό της με την εργασία της επόμενης εβδομάδας ή διευθέτηση της διαφοράς ωραρίου σε διάστημα π.χ. ενός μήνα. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανές ότι πέρα από τις επιχειρήσεις που τηρούν πολλές φορές με θρησκευτική ευλάβεια την εργατική νομοθεσία, μια τέτοια ευελιξία θα οδηγούσε σε ασυδοσία, με δεδομένη και τη μάλλον «λίγη» παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Πρόωρες εκλογές
Αν και διπλωματικός, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν έκρυψε την αντίθεση του στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Αν βάζει κάποιος βάρος και εμπόδια συνεχώς, αυτό είναι θέμα σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι επιβεβλημένο να κάνει «ανοίγματα» η κυβέρνηση και σε άλλα κόμματα, μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Πηγή: ΣΕΒ: Ζητά αλλαγές στον εργασιακό νόμο -Τι προτείνει για 13ο μισθό, ωράριο, απολύσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/267557/sev-zita-allages-ston-ergasiako-nomo-ti-proteinei-gia-13o-mistho-orario-apolyseis#ixzz490xVA4H5